Van Wesemael praat over zijn fantastische jaar: “Echt super gaaf”

In september 2014 verscheen hij uit het niets op het Nederlandse pokertoneel, en iets meer dan een jaar later is hij twee MCOP-bordjes en de Dutch Open Ranking-titel rijker. Sander van Wesemael (21) had een fantastisch pokerjaar en sprak daarover met redacteur Erik ‘TomPerez’ van Gemert. Hieronder het eerste deel, deel twee volgt morgen!

Sander, allereerst gefeliciteerd met je successen dit jaar. Ik zat tijdens de MCOP door je live-resultaten te kijken, en het viel me op dat je eind 2014 pas je eerste resultaat had. Ik had het gevoel dat je al veel langer meedraaide.
Haha nou dat eerste toernooi dat online staat was ook mijn eerste series toernooi! Maar begin 2014 ben ik begonnen met live cashgames en de eerste wekelijkse toernooien.http://www.pokercity.nl/lrFoto/event907/DSC_0006.JPG

Ook nog niet zo lang geleden dus. Had je gedacht dat het meteen zo goed zou gaan?
Nee eigenlijk niet, ik was gewoon een beetje lol aan het hebben met mijn gewonnen geld van online. Ik had een paar honderd opzij gezet om het live te proberen. Als het op zou zijn was het ook prima geweest, dan was ik weer online gaan grinden. Dat was eigenlijk het originele plan.

Dat eerste toernooi in Scheveningen, de €400 bounty, hoeveel weet je daar nog van?
Qua verloop bijna alles, qua handen niet heel veel meer. Ik was de hele tijd super short, won toen één flipje vlak voor de finaletafel maar speelde alsnog net minder dan average. Aan de FT runde ik daarna gewoon super goed. Er vielen een paar coolers mijn kant op en toen heb ik het een beetje aangestampt. Ik heb toen zeven bounties plus mijn eigen gepakt aan de FT, en nog drie daarvoor. Maar volgens mij was ik pas voor het eerst chipleader bij de laatste zes of zeven spelers.

Dus lekker geshortstackninja’d voor die tijd.
Haha, ja eigenlijk wel. Je moet alleen wel een beetje oppassen in bounty toernooien op wie je licht gaat schuiven. De meeste chipleaders boeit het dan heel weinig en die callen gewoon any two. Maar ik had geluk bij de laatste drie tafels met een nit links en rechts van me.

Wat betekende die overwinning voor je?
Echt super veel. Ik heb denk ik een week lang met een lach vastgelijmd op mijn gezicht gezeten! En voor mijn live bankroll was dat een enorme boost, waardoor ik in één keer alles kon gaan spelen.

http://www.pokercity.nl/lrFoto/event907/DSC_0063.JPG
Van Wesemael na de overwinning in de €400 Bounty in Scheveningen.

En dat heb je ook gedaan dus.
Haha ja, die live toernooien zijn echt super leuk en gezellig. Ik ben ze met heel veel plezier allemaal langs gegaan.

Ik tel even: 13 cashes sindsdien, waarvan bijna allemaal finaletafels. En natuurlijk twee bordjes bij de Master Classics, dat moet wel echt de kers op de taart geweest zijn.http://www.pokercity.nl/uploads/lrFoto/event1053/DSC_0047.JPG
Ja, dat was echt super gaaf. Het jaar ervoor kon ik niet naar de MCOP omdat ik tentamens had, dus het was ook nog eens mijn eerste MCOP. Het was een enorme confidence-boost en heel gaaf om zo mee te maken, vooral omdat het de rest van het jaar nog niet gelukt was een toernooi te winnen.

Als je nu maar niet te hoge verwachtingen krijgt voor volgend jaar…
Elk jaar een bordje zou al te mooi zijn om waar te zijn. Ach, gewoon finaletafel van het Main Event volgend jaar, daar teken ik ook voor hoor!

Knaagde het, dat je nog niet gewonnen had dit jaar?
Ja best wel, je krijgt ook de hele tijd opmerkingen er over. Vrienden die dan aan je gaan vragen van: “Je speelt altijd best agressief, dan hoor je toch negende of eerste te worden, waarom word je dan de hele tijd vijfde en zesde?” Dat is niet iets waar je heel vrolijk van wordt natuurlijk, zeker in HC-toernooien, die erg top-heavy zijn qua pay-outs.

Ik las dat je student bent, wat studeer je precies?
Financial Services Management. Ook iets met geld dus. Ik was van jongs af aan altijd al iets met geld aan het doen, altijd dingetjes aan het opzetten. Maar poker was gewoon iets dat ik als hobby deed en dat is uitgegroeid tot dit.

Hoe ben je precies met poker in aanraking gekomen?
Op mijn veertiende was ik flink ziek en mocht ik een maand het huis niet uit. Toen zat ik vaak allerlei video’s terug te kijken via RTL gemist. In die tijd waren ze heel veel poker aan het uitzenden en na een tijdje wil je dan ook zelf gaan spelen!http://www.pokercity.nl/lrFoto/event909/DSC_0068.JPG
 
Ben je meteen online gaan kijken toen, of eerst met vrienden?
Gelijk online, overal een beetje de freerolls aangeklikt en daarmee toen een klein bankrolltje opgebouwd. Op mijn zeventiende begon ik een klein beetje serieus te klikken en ook echt meer tijd er in te steken. Ik was toen super actief op PokerSchoolOnline, het forum van Pokerstars waar ook allemaal gratis content was. Dat was heel goed om te beginnen en daar wordt er ook echt gehamerd op bankroll management, al vanaf dat je 10 cent spellen gaat spelen.

Altijd aan gehouden ook, dat bankroll management?
Online wel, maar live echt totaal niet. Online ben ik ook nooit broke gegaan. Een tijdje geleden heb ik dus wat geld apart gezet om het live een keer te proberen, en dat ging wel redelijk. Maar ik heb tot een half jaartje geleden mijn live geld en online geld altijd apart gehouden, zodat ik alleen van live geld broke zou kunnen gaan.

Hoe vergelijkt live met online, vind je?
Online is veel meer puur op de cijfertjes gericht, en persoonlijk heb ik het daar niet zo mee. Live is veel meer met mensen kunnen omgaan en je spel goed aanpassen aan de rest van je tafel en je imago. Dat is online veel minder.

Dus je studeert Financial Services Management, maar hebt het niet zo op de cijfertjes?
Ik vind die cijfertjes ook wel leuk, maar dat heb ik al jaren gedaan! Ik ben ook echt begonnen met het grinden van de 6-max Hyper-turbo’s en dat is eigenlijk 99% alles berekenen. Inmiddels speel ik bijna nooit meer online. Dat vind ik wel jammer, maar als ik thuis tijd steek in poker heb ik niet meer echt de tijd om een flinke sessie eruit te gooien.

Is de studie drukker geworden?
Nee dat valt nog wel mee, die doe ik nu ook halftijd. Maar ik heb tot een maand geleden in het bestuur van mijn studentenvereniging gezeten en van die tijd moet ik nog het één en ander inhalen met vrienden en studie. En voor de rest ben ik natuurlijk veel met live games bezig geweest. Thuis ben ik eigenlijk alleen nog bezig met video’s kijken en hand history’s van anderen bespreken.

Dat verkies je op het moment boven zelf spelen? Waarom?
Dat kan je veel sneller doen en je kan er veel sneller van leren. Ik vind het sowieso super interessant om met mensen over poker te praten. Je leert altijd meer als je het met iemand er over hebt.

http://www.pokercity.nl/lrFoto/event1053/DSC_0028.JPG
Van Wesemael heeft alle reden om te lachen dit jaar.

Morgen lees je bij ons het tweede deel van het interview met Van Wesemael, waarin hij een boekje open doet over zijn toekomst en natuurlijk de Dutch Open Ranking winst!

6 Comments

  1. Leuk stukje, ben benieuwd naar deel II. Blijft een megabaas die van Wesemael 😀

  2. Knappe prestaties in een relatief korte tijd. Heb een aantal keren met hem aan tafel gezeten en ik stoorde me erg aan zijn houding. Praat me net even te veel over zichzelf en de stand in de ranking. Maar goed, ik wou dat ik zulke redenen had om zo vol van mezelf te zijn.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.